Ikona dostępności

PAP - logo

Dla gastronomii i hotelarstwa

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ofertą szkoleń warsztatowych dla hoteli i restauracji, które mogą zostać objęte dofinansowaniem ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego lub Krajowego Funduszu Szkoleniowego.

Proponujemy Państwu następujące szkolenia:

1. Wołowina – wieprzowina – BBQ.

Dedykowane dla: szefów kuchni i kucharzy, chcących poszerzyć swoje kwalifikacje w zakresie sporządzania dań z wołowiny, wieprzowiny, BBQ.

Czas trwania: 16 godzin (12 godzin – praktyka, 4 godziny – teoria).

2. Wykonywanie dekoracji wyrobów cukierniczych z wykorzystaniem papieru waflowego oraz papieru ryżowego.

Dedykowane dla: cukierników, piekarzy, kucharzy oraz osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu cukiernictwa.

Czas trwania: 16 godzin warsztatów.

3. Dekorowanie wyrobów cukierniczych z wykorzystaniem kremów.

Dedykowane dla: cukierników, piekarzy, kucharzy oraz osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu cukiernictwa.

Czas trwania: 16 godzin warsztatów.

4. Projektowanie i wykonywanie tortów ślubnych.

Dedykowane dla: cukierników, piekarzy, kucharzy oraz osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu cukiernictwa.

Czas trwania: 16 godzin warsztatów.

5. Jak być dobrym managerem restauracji?

Dedykowane dla: właścicieli restauracji oraz hoteli, szefów kuchni, pracowników restauracji, osób chcących zostać managerami restauracji.

Czas trwania: 16 godzin warsztatów.

Przedsiębiorstwa mogą uzyskać dofinansowanie:

  • Nawet do 80% wartości szkolenia – w przypadku pozyskania dofinansowanych ze środków unijnych
  • Nawet do 100% wartości szkolenia – w przypadku pozyskania dofinansowanych ze środków Krajowego Funduszu Szkoleniowego.
  • Wysokość i zakres dofinansowania każdorazowo zależy od wielkości przedsiębiorstwa, ilości osób zgłaszanych do uczestnictwa w szkoleniu oraz warunków zawartych w regulaminach bądź/i ogłoszeniach o naborze wniosków danego operatora danego dofinansowania.
  • Oferujemy wsparcie w pozyskaniu dofinansowania na sfinansowanie kosztów szkoleń.

 

1. Szkolenie pn. „Wołowina – wieprzowina – BBQ”.

Terminy szkoleń: 

  • 26 – 27 października 2021 r., godz. 8:00 - 15:00
  • 15 – 16 listopada 2021 r., godz. 8:00 - 15:00

Miejsce szkolenia: SteakHouse, ul. Krakowska 7, 39-200 Dębica

Dla kogo: Szefów kuchni i kucharzy, chcących poszerzyć swoje kwalifikacje w zakresie sporządzania dań z wołowiny, wieprzowiny, BBQ.

 

Szkolenie przeprowadzone zostanie:

  • Przez doświadczonego i profesjonalnego szkoleniowca, eksperta w swojej dziedzinie, P. Piotra Bassarę.
  • Na profesjonalnym sprzęcie i urządzeniach do sporządzania mięs.
  • W formie warsztatowej, zakładającej czynny udział uczestników oraz dużą ilość zajęć praktycznych.
  • W małych grupach, umożliwiających efektywną pracą i maksymalizację efektów szkoleń.

 

W efekcie ukończenia szkolenia Uczestnicy uzyskają certyfikat ukończenia szkolenia,

potwierdzający nabycie kwalifikacji w zakresie sporządzania potraw z wołowiny, wieprzowiny, BBQ.

 

Program szkoleń:

Dzień pierwszy

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30

 Część I – Zagadnienia teoretyczne.

  • Materiałoznawstwo – jakość i przeznaczenie poszczególnych rodzajów i części mięsa wieprzowego i wołowego, rozbiór mięs, techniki cięcia, marynaty, znajomość urządzeń do grillowania.
  • Wprowadzenie do techniki przyrządzania mięs na różnych typach urządzeń.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15

 Część I – Zagadnienia teoretyczne.

  • Wprowadzenie do techniki przyrządzania mięs na różnych typach urządzeń – ciąg dalszy.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00

 Część II – Praktyka.

  • Wołowina i wieprzowina – przygotowanie mięs różnego rodzaju.
  • Sprzęt, wyposażenie, techniki grillowania.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 

 Część II – Praktyka.

  • Marynowanie, peklowanie, ruby, przyprawy do BBQ – sposoby i techniki przygotowania i przyprawiania mięs dla osiągnięcia spektakularnego efektu.

 

Dzień drugi

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30

 Część II – Praktyka.

  • Smoker, ceramik, rożen, grill gazowy, czyli jak zrobić najlepszego steka i nie tylko. Techniki przyrządzania mięs na różnych typach urządzeń w praktyce.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15

 Część II – Praktyka.

  • Techniki przyrządzania mięs na różnych typach urządzeń w praktyce – ciąg dalszy.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00

 Część II – Praktyka.

  • Techniki przyrządzania mięs na różnych typach urządzeń w praktyce – ciąg dalszy.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 

 Część II – Praktyka.

  • Techniki przyrządzania mięs na różnych typach urządzeń w praktyce – ciąg dalszy.

 

Szkolenie pn. „Wołowina – wieprzowina – BBQ” poprowadzi:

Piotr Bassara

Właściciel, szef kuchni oraz szef wyszkolenia restauracji SteakHouse w Dębicy, nominowanej do Hermesów Poradnika Restauratora 2016 w kategorii Restauracja z tradycją. Juror techniczny w prestiżowych konkursach kulinarnych, m.in. w Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italia”, czy w konkursie organizowanym w ramach Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa. Pasjonat gastronomii z 20 letnim doświadczeniem w branży. Z wykształcenia kucharz z dyplomem mistrzowskim, z zamiłowania szef kuchni specjalizujący się w mięsach. W USA ukończył Penn Foster College na kierunku Catering and Gourment Cooking.

Doświadczenie zdobywał pracując m.in. w USA – określanych ojczyzną BBQ, jako: Szef kuchni w Restauracji „Alexander’s”, Munster (stan Illinois), Line chef w Restauracji „Green zebra”, Chicago. Ponadto pracował jako Sous chef i Szef wyszkolenia w „Chez Kristof” w Londynie, w prestiżowej restauracji z kuchnią francuską. Był również Szefem kuchni w Restauracji „Dwór na Wolicy” w Dębicy. Od 11 lat prowadzi własną restaurację SteakHouse w Dębicy. Pomysłodawca i współtwórca marki sosów dedykowanych do mięs i burgerów.

Znakomity, pełen zapału i charyzmy szkoleniowiec, doradca, mentor, szef kuchni, zarażający innych swoją pasją i zamiłowaniem do gotowania i prowadzenia restauracji. Nie osiada na laurach, cały czas pracuje nad rozwojem swojej działalności, zarówno w obszarze kulinarnym, jak i szkoleniowym.

 

2. Szkolenie pn. „Wykonywanie dekoracji wyrobów cukierniczych

z wykorzystaniem papieru waflowego oraz papieru ryżowego”.

Termin szkolenia: 18 – 19 października 2021 r., godz. 8:00 - 15:00

Miejsce szkolenia: Przemyska Karczma, ul. Mnisza 3, 37-700 Przemyśl

Dla kogo: Cukierników, piekarzy, kucharzy oraz osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu cukiernictwa.

 

Uczestnicy otrzymają:

  • Podstawowy sprzęt do wykonywania dekoracji – na własność.
  • Materiały szkoleniowe.

 

Szkolenie przeprowadzone zostanie:

  • Przez doświadczonego i profesjonalnego szkoleniowca, eksperta w swojej dziedzinie, P. Barbarę Bassarę-Poprawę.
  • Na profesjonalnym sprzęcie, dostosowanym do specyfiki danego szkolenia.
  • W formie warsztatowej, zakładającej czynny udział uczestników oraz dużą liczbę godzin zajęć praktycznych.
  • W małych grupach, umożliwiających efektywną pracą i maksymalizację efektów szkoleń.

 

W efekcie ukończenia szkolenia Uczestnicy uzyskają certyfikat ukończenia szkolenia,

potwierdzający nabycie kwalifikacji w zakresie sporządzania dekoracji wyrobów cukierniczych

z wykorzystaniem papieru waflowego i papieru ryżowego.

 

Program szkolenia:

Dzień pierwszy

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Omówienie i prezentacja sprzętu niezbędnego do wykonywania dekoracji.
  • Omówienie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Surowce do produkcji elementów dekoracyjnych.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Technologia sporządzania dekoracji z papieru waflowego oraz papieru ryżowego: teoria i praktyka.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Technologia sporządzania dekoracji z papieru waflowego oraz papieru ryżowego: teoria i praktyka – ciąg dalszy.

 

Dzień drugi

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Zastosowanie w dekoracjach ornamentów, kwiatów oraz elementów wykończeniowych tortów na różne okazje: teoria i praktyka.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Wykonywanie motywów kwiatowych: teoria i praktyka.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Barwienie - rodzaje barwników, techniki barwienia papieru jadalnego: teoria i praktyka.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Nabłyszczanie i przechowywanie ozdób: teoria i praktyka.

 

3. Szkolenie pn. „Dekorowanie wyrobów cukierniczych

z wykorzystaniem kremów”.

Termin szkolenia: 8 – 9 listopada 2021 r., godz. 8:00 - 15:00

Miejsce szkolenia: Przemyska Karczma, ul. Mnisza 3, 37-700 Przemyśl

Dla kogo: Cukierników, piekarzy, kucharzy oraz osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu cukiernictwa.

 

Uczestnicy otrzymają:

  • Podstawowy sprzęt do wykonywania dekoracji – na własność.
  • Materiały szkoleniowe.

 

Szkolenie przeprowadzone zostanie:

  • Przez doświadczonego i profesjonalnego szkoleniowca, eksperta w swojej dziedzinie, P. Barbarę Bassarę-Poprawę.
  • Na profesjonalnym sprzęcie, dostosowanym do specyfiki danego szkolenia.
  • W formie warsztatowej, zakładającej czynny udział uczestników oraz dużą liczbę godzin zajęć praktycznych.
  • W małych grupach, umożliwiających efektywną pracą i maksymalizację efektów szkoleń.

 

W efekcie ukończenia szkolenia Uczestnicy uzyskają certyfikat ukończenia szkolenia,

potwierdzający nabycie kwalifikacji w zakresie sporządzania dekoracji wyrobów cukierniczych

z wykorzystaniem kremów.

 

Program szkolenia:

Dzień pierwszy

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Niezbędny sprzęt do wykonywania dekoracji – omówienie i prezentacja.
  • Higiena pracy z kremami.
  • Surowce i zamienniki do produkcji kremów.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Technologia sporządzania kremów (maślany, z serkiem mascarpone, białkowy): teoria i praktyka.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Zastosowanie kremów do tynkowania ciast i tortów: teoria i praktyka.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Wykonywanie ornamentów oraz liści.

 

Dzień drugi

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Barwienie kremów – rodzaje barwników: teoria i praktyka.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Nabłyszczanie kremów: teoria i praktyka.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Wykonywanie kwiatów pełnych oraz pąków (aster, rumianek, dalia).
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Przechowywanie kwiatów i innych ozdób wykonanych z kremów: teoria i praktyka.

 

4. Szkolenie pn. „Projektowanie i wykonywanie tortów ślubnych”.

Termin szkolenia: 22 – 23 listopada 2021 r., godz. 8:00 - 15:00

Miejsce szkolenia: Przemyska Karczma, ul. Mnisza 3, 37-700 Przemyśl

Dla kogo: Cukierników, piekarzy, kucharzy oraz osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu cukiernictwa.

 

Uczestnicy otrzymają:

  • Podstawowy sprzęt do wykonywania dekoracji – na własność.
  • Materiały szkoleniowe.

 

Szkolenie przeprowadzone zostanie:

  • Przez doświadczonego i profesjonalnego szkoleniowca, eksperta w swojej dziedzinie, P. Barbarę Bassarę-Poprawę.
  • Na profesjonalnym sprzęcie, dostosowanym do specyfiki danego szkolenia.
  • W formie warsztatowej, zakładającej czynny udział uczestników oraz dużą liczbę godzin zajęć praktycznych.
  • W małych grupach, umożliwiających efektywną pracą i maksymalizację efektów szkoleń.

 

W efekcie ukończenia szkolenia Uczestnicy uzyskają certyfikat ukończenia szkolenia,

potwierdzający nabycie kwalifikacji w zakresie sporządzania dekoracji wyrobów cukierniczych

z wykorzystaniem kremów.

 

Program szkolenia:

Dzień pierwszy

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Przedstawienie i omówienie sprzętu niezbędnego do wykonywania atrap tortów.
  • Higiena pracy z kremami do dekoracji.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Omówienie surowców i półproduktów do wykonywania tortów.
  • Omówienie i dobór materiałów wykończeniowych tortu.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Ustalanie smaku oraz wielkości tortu.
  • Planowanie strony wizualnej tortu (układu kompozycji).
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Barwienie kremów – rodzaje barwników: teoria i praktyka.
  • Nabłyszczanie kremów: teoria i praktyka.
  • Przechowywanie: teoria i praktyka.

 

Dzień drugi

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Zdobienie tortu z wykorzystaniem różnych metod, technik i materiałów, w oparciu o własny projekt.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Zdobienie tortu z wykorzystaniem różnych metod, technik i materiałów, w oparciu o własny projekt – ciąg dalszy.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Zdobienie tortu z wykorzystaniem różnych metod, technik i materiałów, w oparciu o własny projekt – ciąg dalszy.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Zdobienie tortu z wykorzystaniem różnych metod, technik i materiałów, w oparciu o własny projekt – ciąg dalszy.

 

Szkolenia cukiernicze poprowadzi:

Barbara Bassara – Poprawa

Właścicielka działającej od 32 lat Cukierni Bassara w Dębicy – specjalizującej się w ciastach i tortach artystycznych, uhonorowanej w latach 2018 i 2019 nagrodą w plebiscycie Orły Cukiernictwa. Pasjonatka smaku, dbająca o najmniejsze szczegóły w zakresie osiągnięcia perfekcji kompozycji, smaku i elegancji w dekoracji wyrobów. Ciesząca się ogromną estymą i uznaniem zarówno ze strony klientów, jak i uczniów i podopiecznych. Stawiająca na pierwszym planie jakość i dbałość o surowiec.

Wybitny praktyk w obszarze cukiernictwa. Dyplomowany mistrz cukiernictwa, Egzaminator Rzeszowskiej Izby Rzemieślniczej na tytuł mistrza i czeladnika w zawodach cukiernik i kucharz. Posiada kilkunastoletnie doświadczenie szkoleniowe i doradcze, w tym w zakresie wsparcia małych i średnich przedsiębiorstw w rozwoju oferty cukierniczej, wprowadzania innowacji, nowych produktów do ofertu cukierni, restauracji.

 

5. Szkolenie pn. „Jak być dobrym managerem restauracji?”.

Termin szkolenia: 8 – 9 listopada 2021 r., godz. 8:00 - 15:00

Miejsce szkolenia: SteakHouse, ul. Krakowska 7, 39-200 Dębica

Dla kogo: Właścicieli restauracji oraz hoteli, szefów kuchni, pracowników restauracji, osób chcących zostać managerami restauracji.

 

Szkolenie przeprowadzone zostanie:

  • Przez doświadczonego i profesjonalnego szkoleniowca, eksperta w swojej dziedzinie, P. Piotra Bassarę.
  • Na profesjonalnym sprzęcie, dostosowanym do specyfiki danego szkolenia.
  • W formie warsztatowej, zakładającej czynny udział uczestników oraz dużą liczbę godzin zajęć praktycznych.
  • W małych grupach, umożliwiających efektywną pracą i maksymalizację efektów szkoleń.

 

W efekcie ukończenia szkolenia Uczestnicy uzyskają certyfikat ukończenia szkolenia,

potwierdzający nabycie kwalifikacji w obszarze zarządzania restauracją.

 

Program szkolenia:

Dzień pierwszy

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Otwieranie i prowadzenie restauracji: aspekty związane z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Kompetencje managera restauracji: organizacja działalności restauracji, planowanie i organizacja zatrudnienia.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Zarządzanie finansami w restauracji: optymalizacja działań, formy płatności i rozliczeń, dokumentacja rozliczeniowa i finansowa, wskaźnik i próg rentowności, zarządzanie kosztami, sposoby obniżana kosztów, system POS jako narzędzie zwiększające efektywność pracy.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Food cost i kalkulacja potraw: prawidłowe przeprowadzanie wyliczeń, analiza wyniku, zastosowanie.

 

Dzień drugi

Godziny  Tematyka         
8:00-9:30
  • Menu w restauracji: komponowanie menu dostosowanego do specyfiki restauracji, tworzenie receptur, rentowne dania, sezonowość.
9:30-9:45  Przerwa kawowa.
9:45-11:15
  • Kontrola nad stanami magazynowymi, rotacje towaru: inwentaryzacja i gospodarka magazynowa.
11:15-11:30  Przerwa kawowa.
11:30-13:00
  • Jak współpracować z szefem kuchni: rola szefa kuchni, podział obowiązków, delegowanie zadań.
13:00-13:30  Przerwa obiadowa.
 13:30-15:00 
  • Jak motywować personel do pracy, jak zmieniać zadania, role pracowników restauracji: kary i nagrody, zachowanie wobec nadużyć pracowników, pozafinansowe motywowanie personelu, programy motywacyjne.

 

Szkolenie pn. „Jak być dobrym managerem restauracji?” poprowadzi:

Piotr Bassara

Właściciel, szef kuchni oraz szef wyszkolenia restauracji SteakHouse w Dębicy, nominowanej do Hermesów Poradnika Restauratora 2016 w kategorii Restauracja z tradycją. Juror techniczny w prestiżowych konkursach kulinarnych, m.in. w Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italia”, czy w konkursie organizowanym w ramach Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa. Pasjonat gastronomii z 20 letnim doświadczeniem w branży. Z wykształcenia kucharz z dyplomem mistrzowskim, z zamiłowania szef kuchni specjalizujący się w mięsach. W USA ukończył Penn Foster College na kierunku Catering and Gourment Cooking.

Doświadczenie zdobywał pracując m.in. w USA – określanych ojczyzną BBQ, jako: Szef kuchni w Restauracji „Alexander’s”, Munster (stan Illinois), Line chef w Restauracji „Green zebra”, Chicago. Ponadto pracował jako Sous chef i Szef wyszkolenia w „Chez Kristof” w Londynie, w prestiżowej restauracji z kuchnią francuską. Był również Szefem kuchni w Restauracji „Dwór na Wolicy” w Dębicy. Od 11 lat prowadzi własną restaurację SteakHouse w Dębicy. Pomysłodawca i współtwórca marki sosów dedykowanych do mięs i burgerów.

Znakomity, pełen zapału i charyzmy szkoleniowiec, doradca, mentor, szef kuchni, zarażający innych swoją pasją i zamiłowaniem do gotowania i prowadzenia restauracji. Nie osiada na laurach, cały czas pracuje nad rozwojem swojej działalności, zarówno w obszarze kulinarnym, jak i szkoleniowym.

 

Kontakt w sprawie oferty:

Magdalena Kusaj

mkusaj@pap.rzeszow.pl

tel. 880 382 131

www.pap.rzeszow.pl

Zapraszamy do współpracy!

Pliki do pobrania

Harmonogramy szkoleń

2. Wykonywanie dekoracji wyrobów cukierniczych z wykorzystaniem papieru waflowego oraz papieru ryżowego_Harmonogram

Pobierz plik (PDF, 0.55 MB)

Strona korzysta z cookie / ciastek w celu realizacji usług i zgodnie z dokumentem Polityka prywatności.

Zamknij