W ramach projektu „Sukces - program wsparcia podmiotów ekonomii społecznej w funkcjonowaniu w sieciach, partnerstwach i klastrach” w czerwcu 2021r. utworzona została sieć branżowa podmiotów ekonomii społecznej oferujących tradycyjne wyroby gotowe (garmażeryjne) „PRACOWNIA SMAKU".
Początkowo członkami sieci było 12 PES, w tym jedno konsorcjum spółdzielcze oraz jedno przedsiębiorstwo komercyjne z 6 województw: podkarpackiego (6 PES w tym jedno konsorcjum spółdzielcze), lubelskiego (2 PES), małopolskiego (2 PES), śląskiego (1 PES) i kujawsko-pomorskiego (1 PES). W grudniu 2021r. do sieci dołączył jeszcze jeden PES.
PES zrzeszone w sieci są wytwórcami wysokiej jakości, tradycyjnych produktów kulinarnych m.in.: produktów garmażeryjnych (pierogi, krokiety, naleśniki), produktów cukierniczych (ciasta, ciasteczka, torty), a także tradycyjnie wypiekanych chlebów, produktów na bazie fasoli Piękny Jaś, opartych wyłącznie na tradycyjnej recepturze zup, a także serów podpuszczkowych, twarogów śmietankowych, serów pleśniowych typu Charollaise, i serów wędzonych.
Realizatorem projektu jest Caritas Archidiecezji Przemyskiej, w partnerstwie z Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza. Program jest realizowany w ramach Działania 2.9 Rozwój ekonomii społecznej Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020.
Członkowie sieci:
- Konsorcjum spółdzielcze: Spółdzielnia Socjalna DĘBNIANKA i Spółdzielnia Socjalna DELICJA,
- BETTY Sp. z o.o.,
- H&M URBAN Sp. z o.o.,
- Fundacja PRO OMNIS,
- Spółdzielnia Socjalna GALERIA DOBREGO SMAKU,
- Spółdzielnia Socjalna KUŹNIA TALENTÓW,
- Spółdzielnia Socjalna PASJA,
- Spółdzielnia Socjalna SERCE POGÓRZA,
- Spółdzielnia Socjalna SMAKI GOŚCIŃCA,
- Stowarzyszenie Na rzecz Rozwoju Gminy Gać,
- Zakład Aktywności Zawodowej Nowa Sarzyna,
- Spółdzielnia Socjalna SEROWA KRAINA,
- Spółdzilnia Socjalna GORZYCZANKA,
- Przedsiębiorstwo komercyjne: Bread Craft.
Przynależność do sieci branżowej to nie tylko prestiż i budowa rozpoznawalności na rynku, ale też możliwość wymiany doświadczeń, edukacji i otrzymania bieżącego wsparcia ze strony ekspertów. Wstąpienie do sieci branżowej niesie za sobą wyłącznie korzyści!
- Zwiększa skuteczność w ubieganiu się o udzielenie zamówień publicznych, poprzez np. tworzenie wspólnych ofert.
- Obniża koszty działalności np. poprzez wspólną organizację sieci produkcji, handlu lub usług.
- Wspiera promocję i obniża jej koszty.
- Daje szansę na bezpłatny udział w regionalnych, krajowych i międzynarodowych targach branżowych, a także innych wydarzeniach promocyjnych.
- Poprawia konkurencyjność przedsiębiorstwa na rynku.
Warto dodać, że sieć otrzymała w ramach projektu wsparcie organizacyjne, w tym: profesjonalną identyfikację wizualną, strategię marketingową, pomoc ekspertów i doradców oraz system ułatwiający PS/PES udział w targach i wydarzeniach promocyjnych, konferencjach, seminariach.
Więcej informacji o sieci prezentuje film: http://pap.rzeszow.pl/sieci-branzowe-pes/film-pracownia-smaku/
Podmioty zrzeszone w PRACOWNI SMAKU uczestniczą w warsztatach oraz doradztwach branżowych, któe umożliwiają im stałe poszerzanie oferty kulinarnej sieci. Poniżej galeria efektów kulinanych doradztw branżowych przeprowadzonych przez Pana Andrzeja Polana dla członków sieci.
Zachęcamy do zapoznania się z zamieszczonym poniżej katalogiem PRACOWNI SMAKU oraz ofertą prezentowaną podczas wydarzenia promującego sieć: Kulinarne inspiracje – prezentacja oferty ponadregionalnej sieci branżowej podmiotów ekonomii społecznej PRACOWNIA SMAKU.