Ikona dostępności

PAP - logo

Sieć PRACOWNIA SMAKU

W ramach projektu „Sukces - program wsparcia podmiotów ekonomii społecznej w funkcjonowaniu w sieciach, partnerstwach i klastrach” w czerwcu 2021r. utworzona została sieć branżowa podmiotów ekonomii społecznej oferujących tradycyjne wyroby gotowe (garmażeryjne) „PRACOWNIA SMAKU".

Początkowo członkami sieci było 12 PES, w tym jedno konsorcjum spółdzielcze oraz jedno przedsiębiorstwo komercyjne z 6 województw: podkarpackiego (6 PES w tym jedno konsorcjum spółdzielcze), lubelskiego (2 PES), małopolskiego (2 PES), śląskiego (1 PES) i kujawsko-pomorskiego (1 PES). W grudniu 2021r. do sieci dołączył jeszcze jeden PES.

PES zrzeszone w sieci są wytwórcami wysokiej jakości, tradycyjnych produktów kulinarnych m.in.: produktów garmażeryjnych (pierogi, krokiety, naleśniki), produktów cukierniczych (ciasta, ciasteczka, torty), a także tradycyjnie wypiekanych chlebów, produktów na bazie fasoli Piękny Jaś, opartych wyłącznie na tradycyjnej recepturze zup, a także serów podpuszczkowych, twarogów śmietankowych, serów pleśniowych typu Charollaise, i serów wędzonych.

Realizatorem projektu jest Caritas Archidiecezji Przemyskiej, w partnerstwie z Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza. Program jest realizowany w ramach Działania 2.9 Rozwój ekonomii społecznej Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020.

Członkowie sieci:

  • Konsorcjum spółdzielcze: Spółdzielnia Socjalna DĘBNIANKA i Spółdzielnia Socjalna DELICJA,
  • BETTY Sp. z o.o.,
  • H&M URBAN Sp. z o.o.,
  • Fundacja PRO OMNIS,
  • Spółdzielnia Socjalna GALERIA DOBREGO SMAKU,
  • Spółdzielnia Socjalna KUŹNIA TALENTÓW,
  • Spółdzielnia Socjalna PASJA,
  • Spółdzielnia Socjalna SERCE POGÓRZA,
  • Spółdzielnia Socjalna SMAKI GOŚCIŃCA,
  • Stowarzyszenie Na rzecz Rozwoju Gminy Gać,
  • Zakład Aktywności Zawodowej Nowa Sarzyna,
  • Spółdzielnia Socjalna SEROWA KRAINA,
  • Spółdzilnia Socjalna GORZYCZANKA,
  • Przedsiębiorstwo komercyjne: Bread Craft.

Przynależność do sieci branżowej to nie tylko prestiż i budowa rozpoznawalności na rynku, ale też możliwość wymiany doświadczeń, edukacji i otrzymania bieżącego wsparcia ze strony ekspertów. Wstąpienie do sieci branżowej niesie za sobą wyłącznie korzyści!

  • Zwiększa skuteczność w ubieganiu się o udzielenie zamówień publicznych, poprzez np. tworzenie wspólnych ofert.
  • Obniża koszty działalności np. poprzez wspólną organizację sieci produkcji, handlu lub usług.
  • Wspiera promocję i obniża jej koszty.
  • Daje szansę na bezpłatny udział w regionalnych, krajowych i międzynarodowych targach branżowych, a także innych wydarzeniach promocyjnych.
  • Poprawia konkurencyjność przedsiębiorstwa na rynku.

Warto dodać, że sieć otrzymała w ramach projektu wsparcie organizacyjne, w tym: profesjonalną identyfikację wizualną, strategię marketingową, pomoc ekspertów i doradców oraz system ułatwiający PS/PES udział w targach i wydarzeniach promocyjnych, konferencjach, seminariach.

Więcej informacji o sieci prezentuje film: http://pap.rzeszow.pl/sieci-branzowe-pes/film-pracownia-smaku/

Podmioty zrzeszone w PRACOWNI SMAKU uczestniczą w warsztatach oraz doradztwach branżowych, któe umożliwiają im stałe poszerzanie oferty kulinarnej sieci. Poniżej galeria efektów kulinanych doradztw branżowych przeprowadzonych przez Pana Andrzeja Polana dla członków sieci.

 

 

 

 

 

 

Zachęcamy do zapoznania się z zamieszczonym poniżej katalogiem PRACOWNI SMAKU oraz ofertą prezentowaną podczas wydarzenia promującego sieć:  Kulinarne inspiracje – prezentacja oferty ponadregionalnej sieci branżowej podmiotów ekonomii społecznej PRACOWNIA SMAKU.

Pliki do pobrania

Strona korzysta z cookie / ciastek w celu realizacji usług i zgodnie z dokumentem Polityka prywatności.

Zamknij